Dana 29. ožujka 2023. godine s početkom u 10 sati u okviru projekta „AKTIVNI UZ PODRŠKU – širenje socijalnih usluga na području UA Zagreb“ UP.02.2.2.15.0013, u prostorijama doma za starije i nemoćne osobe održano je pravno predavanje pod naslovom „Oporuka, nasljednopravni ugovori, nasljeđivanje, ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju i uzdržavanje“. Predavanje je održao pravnik i stručnjak za rad sa starijima Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga Ivan Hranj, mag.iur. Predavanje je trajalo 60 minuta, a sudjelovala je 21 osoba starije životne dobi.

U predavanju je bilo riječi o oblicima oporuke i oporučnoj sposobnosti, karakteristikama valjanosti oporuke i to posebno u kontekstu sposobnosti za rasuđivanje osobe starije životne dobi, mogućnostima poništenja iste zbog prijetnje, sile, prijevare ili zablude. Osim toga, pravnik je rekao nešto i o svjedocima oporuke, što je bilo vrlo zanimljivo korisnicima Doma, budući da su neki od njih imali pitanja vezana za pronalaženje neutralnih svjedoka.

Potom je uslijedio drugi dio predavanja o četiri vrste nasljednopravnih ugovora; ugovor o nasljeđivanju, ugovor o budućem nasljedstvu, ugovor o sadržaju oporuke i ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života. Korisnici su najviše zanimanja pokazali za posljednju vrstu ugovora, vezanu za raspodjelu imovine tijekom života, a zanimanje su izrazili i za nasljeđe poslije smrti. U dijelu o nasljeđivanju riječ je bila o zakonskim nasljednicima i redu za nasljeđivanje, pri čemu su se neki i našalili na temu rastave i poništenja braka.

Najviše zanimanja među korisnicima pokazala je ipak tematika ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, tijekom koje su neki od njih pokazali čak i stručno razlikovanje dva termina. Bez obzira na spomenuto, pravnik Udruge mobbing izrazio je zabrinutost za još uvijek velik broj osoba starije životne dobi koje potpisuju takve ugovore, a bez pravoga razumijevanja istih. U skladu s time, naglasak je bio i na mogućnostima raskida ili poništaja takvih ugovora. Predavanje je bilo jako dobro prihvaćeno, a poslije njega su se korisnici rado uključivali i u interaktivnu raspravu te individualna pravna pitanja.