Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga 9. siječnja 2023. godine održala je prvi sastanak neformalne mreže koordinacije pružatelja socijalnih usluga u Zagrebu. Sastanak je bio održan u prostorijama Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga u Domobranskoj 4.

Na sastanku su sudjelovale predstavnica Udruge La Verna Katica Harabajs, Klara Šola, patronažna sestra Doma zdravlja Zagreb – Zapad te ravnateljica i socijalna radnica Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb Ljiljana Vrbić i Martina Mičuga.

Na početku sastanka, stručnjak za rad sa starijima, Ivan Hranj pozdravio je sudionike i zahvalio se na dosadašnjoj suradnji u projektnim aktivnostima. Predstavljena je aktivnost analize potreba osoba starije životne dobi, mapiranja usluga te izrade Vodiča za starije osobe na području Grada Velike Gorice i gradske četvrti Črnomerec. Stručnjak za rad sa starijima najavio je i organizaciju preostala dva okrugla stola te drugih sastanaka neformalne mreže te ostavio mogućnost aktivnog sudjelovanja u navedenim aktivnostima.

Nadalje, koordinatorica socijalnih usluga, Marija Šarić, iznijela je statistiku dosadašnjih pruženih socijalnih usluga u sklopu projekta (pomoć u kući, savjetovanje i pomaganje, mobilni stručni tim) te pozvala sudionike da ako postoji potreba, informiraju svoje korisnike o mogućnosti ostvarivanja prava na usluge u sklopu projekta.

Na sastanku se razgovaralo o načinima suradnje, povezivanja relevantnih dionika u skrbi za osobe starije životne dobi, a sve u svrhu organizacije rada mobilnog tima i kvalitetnog praćenja pojedinih slučajeva te reagiranja u kriznim situacijama. Kroz razgovor sa sudionicima i razmjenu znanja i iskustva, osmišljen je plan zajedničke suradnje i kanali komunikacije za provedbu socijalnih usluga dostupnih u projektu. Sudionici su se uključili i u raspravu o dosadašnjim iskustvima s pružanjem socijalnih usluga u zajednici te iznijeli i nekoliko problema s kojima se susreću u radu s korisnicima. U razgovor se uključila i psihologinja mobilnog tima, Ljiljana-Marija Šumić.

Na kraju, voditeljica projekta, Maja Vrbanić, upoznala je sudionike s već odrađenim edukacijama u sklopu projekta (edukacija socijalnog mentorstva, ciklusi edukacija za udomitelje i njegovatelje u obiteljskim domovima, edukacije za stručnjake) te pozvala sudionike da se uključe i u buduće edukacije. Predstavnice Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb iznijele su i povratne informacije sudionika dosadašnjih edukacija te pozvale na održavanje sljedećeg sastanka u svrhu organiziranja daljnjih edukacija.

Predstavnica Udruge La Verna, Katica Harabajs upoznala je sudionike s aktivnostima i radom Udruge La Verna te ostavila svoje kontakte u slučaju potrebe. Također, patronažna sestra Klara Šola, naglasila je važnost međusobne suradnje i povezanosti usluga u skrbi za osobe starije životne dobi u zajednici.
Sudionicima su podijeljeni i primjerci Vodiča za starije osobe. Također, dodijeljene su im Povelje o osnivanju neformalne mreže kao znak zahvale i u svrhu izrade baze pružatelja usluga u zajednici.