Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga dana 22. ožujka 2022. godine u 10 sati putem ZOOM platforme provela je virtualni okrugli stol „Iskustva u prevenciji institucionalizacije osoba starije životne dobi“ u sklopu projekta „AKTIVNI UZ PODRŠKU – širenje socijalnih usluga na području UA Zagreb“ UP.02.2.215.0013, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Okrugli stol organiziran je s ciljem upoznavanja i rasprave na temu deinstitucionalizacije te prevencije institucionalizacije osoba starije životne dobi na području grada Zagreba i Velike Gorice. Pozdravni govor, predstavljanje sudionika i uvodnu riječ održala je voditeljica projekta, Maja Vrbanić ispred Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, nakon čega je ulogu moderatora okruglog stola preuzeo Ivan Hranj, stručnjak za rad sa starijim osobama.
Kao govornici okruglog stola sudjelovali su Andreja Ninić, voditeljica Odjela za ustanove socijalne skrbi i unapređenje kvalitete života starijih osoba Grada Zagreba; Martina Godinić, stručni suradnik za socijalnu skrb, branitelje i zdravstvo ispred Grada Velike Gorice; Ljiljana Vrbić, ravnateljica Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb te Blaženka Eror Matić, predsjednica Udruge La Verna. Govornici su podijelili svoja iskustva te predstavili usluge i aktivnosti koje nude u području svog djelovanja, a u svrhu deinstitucionalizacije osoba starije životne dobi.
Na kraju okruglog stola sudionici su pozvani da se uključe u raspravu, a mnogi od njih svoja su pitanja i komentare usmjerili na moguća poboljšanja i ideje za napredak.
Zajednički zaključak odnosio se na nužnost multidisciplinarnog pristupa u skrbi za osobe starije životne dobi, a sudionici su pozvani da se uključe i na drugi, od ukupno tri okrugla stola.